senaste nytt

 

Vill önska er alla en riktigt God Jul & Gott Nytt År

Vi ses under 2016

 

Rörstrands slott i Stockholm. Mälardrottningar på studiebesök den 25 november 2015

Rörstrands slott? Vem har sett ett slott på Rörstrandsgatan? - Inte jag, fastän jag har bott i närheten, sa ett par av deltagarna… Funderingarna var många och när vi skulle samlas i Filadelfiakyrkan blev vi än mer konfunderade. Visserligen är kyrkobyggnaden stor, faktiskt innehöll den under en lång period Skandinaviens största samlingslokal, men slott?

Vi möttes av två guider, som båda heter Lars och Lars Westberg berättade att redan på 1200-talet fick franciskanermunkarna, gråbröderna och nunnorna i Sancta Clara kloster rätt att bränna tegel för att användas till klosterbyggnader. Även namnet Rörestrand ( rör =vass) finns belagt från den tiden. På 1500-talet blev det en privat ägare och 1619 köpte handelsmannen Mårten Wewitzer tegelbruk och gård. Han adlades under namnet Rosenstierna, utvecklade tegelbruket och började bygga ”Det stora stenhuset” på 1630-talet. Drottning Kristina köpte Stora Rörstrand och därefter har många ägare passerat.

Under storhetstiden var Rörstrand den största fabriken med sju tegellador. Den första porslinspjäsen brändes här 1729 och den sista 1926. Från början var det fajans som tillverkades och det porslinet var tungt och ömtåligt och måste målas för hand. Sedan lärde man sig att använda flintgods, där man kunde lägga på tryckta mönster. Som mest hade fabriken 40 ugnar, som eldades med kol. Inte undra på att fabriken kallades ”lungsotsfabriken”.

Slottet har använts som bostad och kontor, och i paradvåningen finns vackra rum med olika kakelugnar, vilka utgjorde ca 30% av all tillverkningen. Hushållsporslin stod för största delen. Sedan tillkom tillverkning av bl.a. isolatorer för elledningar s.k. tekniskt porslin och därefter sanitetsporslin. F abriken lades ner i Stockholm 1926 och flyttade, först till Göteborg och sedan Lidköping.

Under tiden hade den expanderande Filadelfiaförsamlingen letat efter större lokaler. Lars Bergman berättade att Lewi Pethrus, ledare för församlingen, fick erbjudande från Stockholms stad att köpa en ledig tomt på Rörstrands industriområde och efter stor vånda beslöt församlingen att påbörja bygget. Rörstrands slott införlivades och de olika rummen i paradvåningen har uppkallats efter betydelsefulla personer i församlingen. 1930 invigdes kyrkan, vilken kan ståta med en fantastisk akustik och en stor piporgel, vilket inte är vanligt inom Filadelfia och vi fick lyssna till ”Härlig är jorden”.  Idag kan man hyra lokaler för olika möten, konserter mm och 1961 delades faktiskt Nobelpriset ut i Filadelfiakyrkan, då konserthuset renoverades.

Så nu förstår vi varför Filadelfiaförsamlingens hus är sammanbyggt med Rörstrands slott.

 Det är så fantastiskt med KL Karins Wathne Berglunds program, för man får veta nya saker hela tiden.

Text Greta Öhgren
Gå gärna in på Wikipedia och titta på de fina bilderna på kakelugnar och porslin.

 

Högtidsmötet 23 oktober.

Vi var 27 logesyskon och 4 Ordenssyskon som bevistade vårt logemöte och det  var särskilt roligt att hälsa vår Storlogedeputerad Sy Ewa Pilhammar med make  Br Morgan Andersson från logen Nr 702 Kongahälla samt vår Distriktsdeputerad Sy Barbro Hult med make Br Jan från logen Nr 751 Bråviken välkomna till vår loge.

Vi balloterade in en ny medlem och därmed har vi fått 5 nya medlemmar i år.

Våra gäster framförde gratulationer på vår högtidsdag, som egentligen är den 27 juli men som vi av tradition alltid firar i oktober. Vi hade också fått ett antal telegram med gratulationer och önskan om lycka i framtiden.

Logemötet avslutades med några ord från kvällens ordförande och med vacker musik och sång av vår Musikmästare Sy Elisabeth.

Vid vårt efterkapitel på Högtidsmötet blev vi serverade Chevre-toast med bacon, honung och pinjenötter som förrätt och en underbar potatisöverbakad gös med gräslökssås som varmrätt. Det var en helt fantastisk middag och vi lät oss väl smaka. När middagen var avslutad och kaffet serverat, då började den förträffliga New Orleans Trio spela jazz. En i trion hade sitt förflutna i ”Trio me Bumba” och det spelades en del gamla godingar där vi mer än gärna sjöng med i refrängen.

Vi hade ett välfyllt lotteri med många vinflaskor, chokladaskar och en tavla som Mariana Ehrefelt generöst hade bidragit med. Första lotten som drogs tillhörde vår DD Barbro Hult, och självklart valde hon tavlan. En liten fågel skvallrade att  paret Hult hade satt den på plats i sitt hem redan dagen efter och var mycket glada för sin vinst. Tack Mariana för din generositet och på detta sätt lever minnet av din käre make Kurt och hans konst kvar i vår loge.

Text Karin Wathne-Berglund och Lage Jenneflod

 


ÄDELMOT - SANNING - ENIGHET