kommande program hösten 2017

Vi har redan haft ett par intressanta och trevliga kuturaktiviteter under våren och fortsatt nu i höst  kommer det att bli fler spännande aktiviteter som kommer. Här kan du se ett axplock ur aktivitetsprogrammet. Närmare information kommer i höstens kallelser.
 

Logemöte den 22 september 2017, Logerna Mälardrottningen nr 563 och Stockholm nr 589
 

September och höstens första logemöte stod för dörren. Mälardrottningen ansvarade för kvällen och Ordförande Pia Norrman hälsade alla välkomna och speciellt Ordförande i Logen Stockholm nr 589, Håkan Holmgren, som är nytillträdd Vice Distriktsmästare i Distriktloge Norra Sverige nr 19. Efter öppningsceremonierna genomfördes ballotering för två blivande medlemmar och det känns alltid väldigt roligt. De kommer att invigas vid nästa logemöte.
 
I matsalen bjöd Sy Ulla Lindgren på ett glas gott bubbel, för att fira att hon blivit ”fullvuxen”. Tack så hjärtligt och ”må du leva i kärlek och vänskap i hundrade år”.
Så kom Hummersoppan med hembakat bröd och Wallenbergaren. Mätta och belåtna lutade vi oss tillbaka och lyssnade på vår MM Elisabet Brander, som tog oss med på en historisk resa genom operans värld, Händel, Mozart, Puccini och Gershwin..
Vi hade fått musik från olika länder i Europa till USA, från tidigt 1700-tal till 1900-tal och inför varje stycke berättade Elisabet inlevelsefull och dramatiskt om handlingen i de olika verken. Att vi har många operakännare syntes på nickarna och leendena, men även en novis som jag, kände igen musiken och njöt av den vackra sången.
 
Tack Elisabet för en mycket intressant, väl avvägd och njutningsfull underhållning, och för att jag fick ta del av dina anteckningar till reportaget.
 
Text och bild Greta Öhgren


Måleriyrkets Museum fick besök av 12 Mälardrottningar den 24 april 2017
Under takåsarna på Söder, i det gamla Bysättningshäktet, finns det mycket intressanta Måleriyrkets Museum. Jan-Erik Wigren, f.d. målarmästare, visade oss runt och berättade och vi förstod ganska snart att det är stor skillnad på att måla och att MÅLA.

Det dekorativa måleriet imponerade naturligtvis mest, att kunna måla en vanlig dörr så att den ser ut som en snidad dörr eller en av ädelträ, att imitera marmor eller en gyllenläderstapet. Inte undra på att många målare sedermera blivit skickliga konstnärer.

Även idag kan målare avlägga gesällprov och i Norrköping finns Palm Fine Arts – en skola för dekorativt måleri. För att bli målarmästare måste man ha minst 15000 timmar i yrket och därefter avlägga prov.
Information om museet och deras öppettider finns på www.malerimuseum.nu

Text och foto: Greta Öhgren
 

Tutanchamon i Magasin 9 i Frihamnen. Intresserade Mälardrottningar på utflykt den 4 april 2017
I utställningshallen var det ”allt ljus på montrarna” och vi fick var sina hörlurar så vi kunde följa utställningen i egen takt, lyssna på texterna, titta i montrarna och börja om, om vi missat något. Allt var mycket tydligt och pedagogiskt upplagt. En dokumentärfilm visade utgrävningarna.

Hur vet man då vad som gällde, flera tusen år tillbaka i tiden? Jo, mycket kan man förstå genom alla de arkeologiska fynd man hittat och där är Tutanchamons grav en fantastisk källa. Sedan ger muralmålningar och reliefer ovärderlig information. Skriften är nästa informationskälla och den egyptiska skriften bestod av bilder, hieroglyfer. Konsten att läsa av bilderna hade glömts bort på 300-talet f.Kr. Först 1799 hittades ”Rosettestenen” av Napoleons soldater och där fanns samma text på tre språk, hieroglyfer, demotisk skrift och grekiska. Jean Francois Champoléon kunde via grekiskan lära sig förstå hieroglyferna och därmed tyda inskrifter på bl.a. gravfynden.

Den engelske arkeologen Howard Carter hittade den 4 nov 1922 trappsteg, vilka ledde till den riktiga graven. En världssensation. Mer än 5000 föremål grävdes fram och allt följdes av press och fotografer. Alla fynd katalogiserades allt eftersom de togs upp ur gravkammaren och inte förrän i oktober 1925 öppnades sarkofagen med faraos mumifierade kropp. Dödsmasken anses vara en avbildning av den 19 årige Tutanchamon.
Vi var alla mycket imponerade över hur skickligt alla föremål kopierats och presenterades i utställningshallen i Magasin 9. En helt fantastisk utställning.

Text och foto: Greta Öhgren


Nedan kan du läsa kortare utdrag från våra olika kulturaktiviteter som vi haft under den senaste tiden. Det är helt frivilligt vad man vill vara med och delta i men naturligtvis uppskattar vi att få se och träffa så många logesyskon som möjligt under året. Vi tar tacksamt emot förslag då vi ständigt fortsätter att utveckla vårt kulturprogram. 

tidigare aktiviteter

IMG_0920
Waldermarsudde - H 2016
Onsdagen den 24 augusti var vi en liten skara som besökte Waldemarsudde för att se utställningarna
”Ljusets Magi - friluftsmåleri” och ”Kärleken till Konsten”. Det var en härlig sensommardag, det blommade både ute och inne och vi kunde i lugn och ro studera alla tavlor utan att behöva snabba oss på. Döm om vår förvåning när två av tavlorna var inlånade från Önningebymuseet i vår lilla by på Åland (som vi besökte för några år sedan). Vi njöt av
lunch i Prinsens Kök innan vi gick igenom sällskapsvåningen och såg utställningen ”Kärleken till Konsten” på översta våningen.

Boule på Drottningholm - S 2016
Äntligen hade vi vädergudarna med oss, när årets boulekamp gick av stapeln. Efter två års inställda spel kunde vi nu träffas och mäta krafterna. Nio Mälardrottningar samlades framför Drottningholmsteatern för höstens första ”kul att ses igen kram” och sju medlemmar fortsatte ut i parken för att under trevlig samvaro, mycket skratt och tungan rätt i munnen försöka komma närmast ”lillen”. 

Vårutflykt till Uppsala - V 2016
Vårt första mål var Universitetet Gustavianum som var omfattande med den ena salen efter den andra proppfulla
med intressanta saker. Gustavianum är Sveriges äldsta universitet och grundades 1477. I Gustavianum finns bl a en arkeologisk utställning av vikingar, en mumifierad krokodil med sina ungar, den Anatomiska Teatern som från mitten av 1600-talet fram till mitten på 1700-talet hade offentliga dissektioner.  M a o något för alla intressen. Vi fortsatte till Domkyrkan, som är Skandinaviens största och högsta kyrka, lika lång som hög. Den är gravkyrka för såväl Gustav Vasa, Johan III, Carl von Linné, Olof Rudbäck och Natham Söderblom. Skattkammaren innehåller en textilsamling av världsklass. Sen blev det lunch i Saluhallen mer information finns i vår kallelse.

Fenixpalatset - V 2016
På 1700-talet fanns här ett bankpalats vilket på 1800-talets mitt ersattes med Hotell Fenix. Hotellet revs och fick ge plats och namn åt nöjestemplet Fenixpalatset, vilket invigdes 17 januari 1912 och skulle konkurrera med Berns. Huset är flera våningar högt och har haft olika funktioner. I källaren fanns en bowlinghall, där Per Albin Hansson spelade. Den flyttade sedermera till Folkets Hus. Stora festsalen var till för fina middagar, musikunderhållning och dans och Ernst Rolf, Karl-Gerhard, Jussi Björling, Sara Leander och Duke Ellington m.fl. har underhållit och Arne Hülphers orkester spelat under många år. Idag är det gudstjänstlokal men inredningen är densamma med orkesterscen, läktare och loger. Där fanns en ”bakficka” med ingång från Wallingatan vilken fick stänga på grund av rusdrycksförbudet. Sara-restauranger drev verksamheten på 1920-talet, men då dans fick förekomma bara två gånger i veckan blev det svårt med ekonomin. Hushållsskolan Margareta startade sin verksamhet på övervåningen och drev den under många år. Mer går att läsa i vår kallelse.
                                                                                                                                                            
"Den 9 mars 2016 var det åter dags för oss att se en film hos Anders Hansers kulturbiograf.
Denna gång hette filmen "Gudomliga Indien". Ja det var mycket vi fick se under de nästan 2 timmar filmen varade. Färgerna, ett sprakande folkliv, folk som doppade sig i den heliga Ganges, kor på gatorna, kontrasterna mellan fattigdom och rikedom, glimtar från New Delhi med Sikhernas tempel, cykelriksha samt Agra med Taj Mahal en av världens vackraste byggnader (på Unescos världsarvslista). 
Vi fick också se tigrar under en tigersafari i nationalparken Ranthanbore, sedan den rosa staden Jaipur med Vindarnas palats där de adliga kvinnorna som var behängda med juveler kunde sitta och titta ut över folklivet. Ja detta, var bara några exempel på vad vi såg. Kanske några av oss fick mersmak? Tack Karin för att du ordnar detta.


Stockholms Konserthus - V 2016
Vårt kulturår startades med ett besök på Konserthuset. Eftersom vi hade en fantastisk duktig guide, blev det mycket fakta och intressanta berättelser.

Konserthuset invigdes 1926. Framför huset finns en fontänskulptur utförd av Carl Milles, som heter Orfeus gruppen, vilken invigdes först 10 år senare. Det finns mycket att beundra i Konserthuset, bl.a. den vackra Stora Salen och Lilla Salen som också kallas Grünewaldsalen då Isaac Grünewald dekorerade både tak och väggar. 
Vårt Konserthus är känt över hela världen då Nobelpriset i medicin, fysik, kemi och litteratur
delas ut här den 10 december varje år. Stora Salen rymmer 1.776 sittande gäster och i Grünewaldsalen ryms 460.

Rörstrands slott i Stockholm. Mälardrottningar på studiebesök den 25 november 2015.

Vill ni se en stjärna…?
Då är det dags att bege sig till Millesgården på Lidingö, för där har de just nu, december 2015, en utställning om Ingrid Bergman, den firade svenska filmstjärnan, som skulle ha blivit 100 år i år. Vi samlades i entréhallen och fick en översikt över Ingrid Bergmans liv. Därefter följde vi i kronologisk
ordning hennes liv från starten i Sverige till stjärnstatusen i USA, där hon till slut vägrade ”spela samma roll” om och om igen, vilket Hollywood krävde. Hon tog kontakt med regissören Roberto Rossellini, vilket ledde till den italienska filmperioden och en ”skandalös” kärlekshistoria, med första barnet medan de båda var gifta på var sitt håll.
Så småningom gifte de sig med varandra och fick två barn till. Men, kärleken tog slut och Ingrid åkte tillbaka till USA och blev förlåten. Den sista filmen i Sverige blev Höstsonaten 1978, regisserad av Ingmar Bergman.
Tre Oscarstatyetter fick Ingrid Bergman för filmerna Gasljus 1944, Anastasia 1956 och Mordet på Orientexpressen 1974, men den film som många direkt tänker på, när det gäller Ingrid Bergman, är Casablanca.

Utställningen var fylld av fantastiska fotografier, affischer och lättläst information, flera olika filmvisningar, ett par klänningar från den tidiga svenska filmen och en bronsbyst av Ingrid. Det framgick klart att Ingrid hade bestämda åsikter om hur hon ville se ut, hur hennes rollfigurer skulle gestaltas och hur hon ville leva sitt liv. På en fråga
från en journalist svarade hon: ”Jag har inte ångrat något jag gjort i mitt liv, bara det jag inte har gjort”


Edviks konsthall blev en ny och trevlig bekantskap. Uppe på en liten förhöjning i landskapet låg 3 stora gamla byggnader som en gång hade tillhört Edsbacka Slott. Där finns flera utställningar bl.a. en specialutställning av Bertil Vallien. Vilken fantasi den konstnären har, det var helt otroliga skapelser han har åstadkommit. Båtar återkom i många storlekar och prisklasser, de var fyllda med ansikten, figurer och djur, jag fick känslan av Noahs Ark när jag studerade dem noga. Det fanns föremål i prisklasser från 500 till 450.000 kronor  om man drabbades av köplust.

Bio. Filmen om Anders Zorn, den fantastiske målaren, såg vi i oktober månad. Vilken upplevelse det blev. En mängd av hans underbara målningar visades och som grädden på moset fick vi höra hans syster Mejts berättelse om sin bror och livet omkring honom. Där fanns alla ”kändisar” från den tiden och allt var oerhört intressant. Det blev en riktigt lärorik eftermiddag

Pianokosnsert. Vår Hedersledamot Lars Roos höll en pianokonsert söndagen den 25 oktober i Ersta Kyrka. Vi var några medlemmar från Logen Mälardrottningen som i en fullsatt kyrka, lyssnade på Lars Roos. Han är en lysande konstnär, i en fullsatt kyrka. Han är en fantastisk pianist och sent kommer vi att glömma kvällen sista programpunkt, Frederic Chopins Valse  e-moll.

Från Klara till City och Vällingby
Vi har varit på bio igen, denna gång har vi friskat upp vårt minne av gamla Stockholm. Och nog blev vi lite nostalgiska och påverkade. Det hördes små kommentarer och skratt, ingen önskade sig väl tillbaka, men nog kunde ”de som bestämde” ha sparat ett och annat hus. Det var gamla och redan glömda stadsdelar, men också mycket nytt. Vi fick se uppbyggnaden av Vällingby från grunden och minsann hade filmaren även fått med den allra senaste ombyggnaden av centrum. Det såg riktigt pampigt ut så dit måste jag åka någon gång och se, vi kanske kan ta en utflykt tillsammans?

Jazz- och sopplunch på Dörjgränd 6, Tullstugan.
Sven, Olle och Hans bjöd på " En hyllning till New Orleans i tal och musik". En perfekt start på veckan med att avnjuta en fantastiskt god hemlagad soppa till lunch ihop med tonerna av härlig jazz.

Anders Hanseres Kulturbiograf.
Först en fascinerande film "En jätte i miniatyr", 20 minuters film med frimärksgravören Czeslaw Slania. Efter filmen blev det lite förfriskningar innan bildspelet "Med blågula ögon" ackompangerade av Benny Andersson & Orsa spelmanslag tillsammans med Max Von Sydow som läste texterna.

Vårlunch på Restaurangskolan.

Make-up och hudvårdkväll med personlig rådgivning.

Spritmuseets guide berättade historien om spritlandet Sverige. Vi såg även utställningen "Den svenska synden" och bilder från "Sommaren med Monica". Vi avslutade dagen med en härlig lunch.

Svinderviks Gård i Nacka. En intressant guidad tur genom köpmannen Claes Grills sommarbostad byggd under 1740-talet. Då det var en fantastisk sommardag samlades vi för en fika nere i brygghuset.

Waldermarsudde och utställningarna "Matisse och hans elever" och "Nutida Nordisk Grafik".

Helsingfors och musikalen "Mamma Mia". En härlig båtresa med god mat, dans och musik förde oss till vårt vackra grannland Finland och Helsingfors. Musikalen blev en otrolig upplevelse .

Konstakademin med visningen "När Slussen var modernt". Vi gick även in i  Högtidssalen för att höra politiker och arkitekter vädra sina åsikter. En väldigt intressant och givande eftermiddag.

Landstinget besöktes där vi fick en fantastiskt intressant guidad tur.

Svea Hovrätt guidades av Nämndemannaföreningens ordförande Bengt Magnusson. Vi fick se Anckarströms fängelsehåla och Kungshusets tronsal där även riksdagen samlats. Det blev ett väldigt givande besök som avlsutades med lunch i deras matsal.

Thielska Galleriet lockade oss med en utstälning av Norges mest berömda konstnär, Edvard Munch.

Helsingfors, båtresa med MS Silja Symfoni och teaterna Kristina från Duvemåla.

Tyresö slott bjöd på en otroligt fin guidning och intressanta historier.

Golftävling på Mälarö GK, Skytteholm.

Boule och picknick på Drottningholms slott.

Dessertbuffé på Berns.
 

ÄDELMOD - SANNING - ENIGHET